Portugalsko ekstra deviško olivno olje

Portugalsko ekstra deviško oljčno olje je eno izmed najbolj kvalitetnih olivnih olj na svetu in je v življenju Portugalcev že od nekdaj prisotno in močno zasidrano. V mitskih, zgodovinskih in svetopisemskih zapisih je oljčno olje vedno v ospredju. Proizvodnja oljčnega olja na Mediteranu sega v leto 3000 pr. n. št.. Na portugalskih tleh najdemo zapise o nasadih oljk iz leta 506 pr. n. št.
Vendar pa so bili Arabci, ki so v 17. stoletju osvajali Iberski polotok, tisti, ki so razširili nasade in kulturo oljk na tem ozemlju. Izpopolnili so tehniko proizvodnje in ekstrakcije oljčnega olja. Portugalski izraz za olivno olje “azeite” prihaja iz arabske besede “Az-zait”, kar pomeni oljčni sok. V 16. stoletju se je uporaba oljčnega olja bistvena povečala, saj so ga pogosto uporabljali kot sredstvo za osvetlitev. Gojenje oljk se je na portugalskih tleh močno povečalo in raslo v gospodarskem in družbenem pomenu, saj so z njim trgovali tako v kraljestvu kot tudi na trgih severne Evrope in na svojih čezmorskih ozemljih, zlasti v Indiji.

Portugalska

Geografske regije

Na portugalskem je šest geografsko zaščitenih regij, na katerih proizvajajo DOP (Denominação de Origem Protegida), ekstra deviško oljčno olje:

DOP Trás os Montes
DOP Beira Interior
DOP Ribatejo
DOP Alentejo interior
DOP Norte Alentejano
DOP Moura

Značilnosti Portugalskega olivnega olja

Portugalska ima približno 30 avtohtonih sort oljk, prilagojenih podnebju. Najbolj reprezentativne na Portugalskem so Cobrançosa, Cordovil, Galega in Verdeal.
Portugalske oljke imajo visoko produktivnost in vsaka svoj značilen donos in okus. Portugalsko ekstra deviško olivno olje sega od zelo sadnih, zelenih, grenkih in pikantnih (Verdeal) do bolj zrelih in sladkih (Galega), nekatera pa so z vmesnimi profili (Cobrançosa in Cordovil).
Portugalci proizvedejo približno 50.000 ton oljčnega olja na leto.
V Tras-os-Montes proizvajajo različne arome oljčnega olja, katerih skupne značilnosti so zelo nizka naravna kislost, nežna tekstura in okus, ki spominja na sveže sadje in zelišča, vendar z različnimi aromami od mandljev in sladkorja do začimb. V Mouri proizvajajo ekstra deviško oljčno olje, ki je rumene barve z niansami zelene, okus kaže na sveže sadje in svetlobo ter zeliščno aromo. Na severu Alenteja proizvajajo zelo zlato oljčno olje z globoko, gladko teksturo in okusom sugestivno svežega sadja. Beira proizvaja oljčno olje svetlo rumene barve s poudarki zelene, ki ima prav tako gladko teksturo in sadno aromo. V Ribateji proizvajajo ekstra deviško oljčno olje z gladko, gosto teksturo zlate barve in sadnega okusa.

Portugalsko olivno olje

esporao

gallo

oliveira da serra

monterosa