Ajdova kaša kot zdrava priloga

Ali ste vedeli, da ajda ni žito ampak spada med trave in je nezahtevna za pridelavo. Zato pridelovalci za njeno gojenje ne uporabljajo pesticidov. Tako je pridelava v večini primerov ekološka. Ajdova kaša se pridobiva iz ajdovih semen in je za telo zelo zdrava saj vsebuje veliko koristnih sestavin. Primerna je tudi za ljudi, ki trpijo za celiakijo, ker ne vsebuje glutena. Iz nje pridobivamo tudi moko, ki odlična za kruh ali žgance in pa ajdov zdrob. K nam je prišla iz Azije. Rade ga oprašujejo čebele saj ajda bujno cveti, zato je zelo znan tudi njen med. Liste njenih cvetov se lahko uporablja za čaj. Na Slovenskem jo gojimo že dolgo, omenja jo tudi Valentin Vodnik v svoji knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Ima svojevrsten okus, zato vsem ni všeč. Za tiste, ki jo obožujete imamo za vas odličen recept, primeren za jesenske dni z jurčki in kostanjem.

Ajdova kaša z jurčki in kostanjem

Sestavine:

Kostanj
Ajdova kaša (priporočam nakup na maln.eu)
Olivno olje
Čebula
Jurčki
Panceta
Belo kvalitetno vino
Goveja juha
Smetana za kuhanje
Peteršilj
Parmezan

V vodi skuhajte kostanj, lahko tudi v ekonom loncu. Ko so kuhani jih olupite in jih nežno nadrobite, tako dobite kostanjev pire. V drugi posodi skuhajte ajdovo kaša, podobno kot bi kuhali riž. Kašo kuhajte v vodi v razmerju dve posodi vode proti eni posodi ajdove kaše.
Na olivnem olju prepražite na drobno sesekljano čebulo. Ko porumeni dodajte sveže narezane jurčke, sol, poper in jih pražite. Tik predno so jurčki gotovi, dodajte panceto in na kratko pražite. Dodate nekaj belega kvalitetnega vina, ko povre pa še govejo juho. Sedaj dodate prej pripravljen pire iz kostanja. Pustite, da malo povre in dodate smetano za kuhanje. Vse skupaj naj vre še kakšnih pet do deset minut in omaka je pripravljena.
Na koncu lahko po želji na ajdovo kašo naribate parmezan in omako potresete s peteršiljem.

ajdova kaša z jurčki in kostanjevim pirejem